5G Sağlık Teknolojilerini Nasıl Etkileyecek

5G Sağlık Teknolojilerini Nasıl Etkileyecek

5G teknolojilerini yüksek hız, geniş band ile aynı anda birçok cihaza bağlanabilecek kapasiteye sahip olması ile sağlık teknolojilerinde uzaktan birçok cihaza bağlanarak yapılabilecek işlerde önemli bir potansiyele sahiptir.

Yakın gelecekte endüstriyel internet ile tüm bağlanılabilir özelliği olan akıllı cihazlarla konuşabilen sistemler insanların uygun gördüğü sağlık verilerini dijital veri tabanlarına aktararak yine akıllı sistemlerle insan sağlığına dair hızlı tedbir alma, öneride bulunma, uyarma özellikleriyle birincil koşulda hekimlerden önce insanların ilk karşılayıcıları olacak.

5G’nin sağlık teknolojilerinde hemen hemen tüm teknolojilerde yeniliklerin önünü açacaktır.  Bu yazımızda 5G nin getireceği tüm yenilikleri sığdırmamız mümkün değil. İşte 5Gnin getireceği yeniliklerden bazıları.

Gerçek zamanlı uzaktan hasta izleme

5G’nin hızı ve güvenilirliği ile uzaktan hasta izleme hizmetlerinde önemli gelişmelere yol açacaktır.

5G, özellikli tıbbi cihazlar, giyilebilir cihazlar, tıbbi nesnelerin interneti ile yaşlılar ve sürekli tedavi ile yaşamlarını sürdürmek zorunda olan hastaların tedavi bilgilerinin anlık değerlendirilmesi, erken uyarı sistemleri için gerekli olan anlık veriler sağlanmış olacaktır.

RFID, Bluetooth, wireless gibi yüksek menzilli kablosuz ürün çözümleri ile akıllı aygıtların tıp alanında hızla kullanıma girmesi, birbirleri ile sürekli bağlantı halinde olması, yaygınlaşan sistemler ile sahadan hızlı bilgi elde etme fırsatı yaratmaktadır. Bu daha fazla bilgi sahibi olmayı, verimliliği artırmayı, müşteri katılımlarının sağlanmasını, yeni işler geliştirmenin yeni yollarını sunmaktadır. Karmaşık işlere hızlı çözümler sunmaktadır.

 

Sağlık hizmeti sağlayıcıları, medikal nesnelerin interneti (IoMT) cihazlarını kullanarak hastaları izleyebilir ve kişiselleştirilmiş ve önleyici bakımı iyileştirmek için kullanılabilecek verileri toplayabilir.

5G ile uzaktan izleme teknolojisi kullanarak yüksek veri işleme kapasitesi hızlı ve güvenli bağlantılar ile doktorların hızlı sağlık kararları almak için ihtiyaç duydukları gerçek zamanlı verileri almaları sağlanabilecektir.

 

 

Uzaktan izlemede yaşlı bakımı ve desteklenen yaşam sektörlerine hizmet vermek için sensör tabanlı bir ev içi izleme sistemi ile sensörler ve kablosuz biyomedikal cihazlar aracılığıyla oluşabilecek sapmaları tespit eder. Gerçek zamanlı veriler göndererek bireylerin evde daha iyi bir yaşam süresi sağlanır.

5G ile bunun gibi sistemler, mobil ağ üzerinden daha kolay erişilebilir, güvenilir ve kurulumu daha kolay hale gelmeye başlayacaktır.

Teletıp görüntülü görüşme ve ağ üzerinden tedaviye yönelik görüntü ve videoların paylaşılması ağırlıklı uygulamalardır. 5G ile sağlık sistemleri, mobil ağlar, Teletıp uygulamaları yaygınlaşması ve kullanımı önemli ölçüde artış sağlayacaktır.

 AR, VR ve uzamsal bilgi işlemin iyileştirilmesi

Artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR) ve uzamsal bilgi işlem sağlık hizmetlerinde zaten sınırlı olarak kullanılıyor olsa da, 5G sonunda bir doktorun yenilikçi, daha az invaziv tedaviler sunma yeteneğini daha da artırabilir. 5G’nin birçok nihai potansiyel uygulaması arasında, en heyecan verici olanlarından bazıları, karmaşık tıbbi senaryoları simüle etme ve kritik hastalar için alternatif tedaviler sağlama rolünü içerir.

Teknoloji  Hastanelerin Geleceğini Nasıl Değiştirecek

Robotik cerrahi  etkin şekilde kullanılacak

5G’nin gelişini bekleyen en önemli teknolojilerden biride robotik cerrahi. Robotik cerrahi cihazları ile hastaların uzaktan ameliyat edilebiliyor olması 5G ile sağlanabilecektir. Böylelikle robotik cerrahi bulunan her merkezde uzmanlık gerektiren hayati ameliyatlar, dünyanın öbür ucundaki uzman cerrahlar tarafından yapılabilecektir.

Kişisel sağlıkta büyük değişim

Welness teknolojileri, fitness için yaşamımıza girmiş olan kişisel sağlığımıza yönelik giyilebilir cihazlar 5G ile çok daha fazla hayatımızda yerini alacaktır.

Hızlı, güvenilir ve yüksek kapasiteli 5G ile giyilebilir sağlık cihazları ve evde hastane cihazları gibi birçok cihazın bağlanabilmesi ile fiziksel ve zihinsel sağlığınızı izlemek ve yönetmek mümkün olacak, bütüncül sağlığın gelişmesi uygulanması sağlanacaktır. Diyetten, uykumuza kadar günlük yaşamımızda sağlıklı yaşamımızı etkileyen her davranışın izlenmesi iyileştirilmesi sağlanabilecektir.

Acil müdahale 5G hızı

Farklı amaçlar için etkin şekilde kullanılan insansız hava araçları (İHA’lar) veya ‘drone’ lar, 5G ile birlikte acil sağlık hizmetlerinde de etkin şekilde kullanılabileceklerdir. Halen belli şartlarda ve bölgelerde kullanılmakta olan uygulamalar 5G den sonra yaygınlaşacak tüm sağlık kurumlarında günlük kullanılan hale gelecektir.

Bunlardan bazıları acil numunelerin ulaştırılması, gerekli malzemelerin aşıların, ilaçlar, organ nakli için ulaştırılması gereken organların ulaştırılması sağlanabilecektir. Ulaşılması zor yerler ve bölgelerde afet, kaza veya farklı nedenler ile gerekli olan acil yardım 5G nin hızı sayesinde ulaşabilir olacak birçok hayat kurtarılabilecektir.

5G ile ambulansların acil hizmetteki etkinliği artacak, hastane ile hızlı veri paylaşımı nedeniyle teşhis ve tedaviye yönelik acil hizmetin verilmesinde önemli rol oynayacaktır.

Hassas tıp , kişisel tedavi yöntemleri 5G ile gelişecek    

Yapay Zeka (AI) ve Hassas tıp, kişisel tedavi gelişmesini sürdürmektedir. Yüksek bant genişliğine sahip 5G tarafından desteklenen yapay zeka ile doktorların ihtiyaç duyacağı bilgiler, görüntüler daha hızlı analiz edilerek hastaya özel tedavi sunulabilecek, kişisel bakım için gerekli analizler hızlı şekilde yapılacak sağlık kurumunun ilgili hasta için kişisel tedavi yönetmeleri önerilebilecektir.

HBYS Nedir?   Entegrasyonları, Önemli Noktaları Nedir?

Büyük görüntüleme dosyalarının hızla iletilmesi

MR ve diğer görüntüler çok büyük dosyalardan oluşur ve uzmanların incelemesi gerekir. 5G ile bazen 1 Gigabayta kadar bilgi içeren büyük veri dosyalarına sahip tıbbi görüntüler hızlı ve güvenilir bir şekilde paylaşılabilecek, tüm hastaların tedaviye ulaşmasını, tedavi kalitesini artıracaktır.

Burhan Buruk’un  “Sağlıkta Kurumsal Kaynak Planlaması Yazısı”nı okumak için tıklayınız 

.https://www.verdict.co.uk/healthcare-robots-and-rad-realities-wont-happen-without-5g-infusion/
.https://healthtechmagazine.net/article/2021/09/3-ways-healthcare-systems-can-make-most-out-5g-capabilities
.https://www.healtheuropa.eu/2021-an-outlook-for-5g-in-healthcare/105815/

Burhan Buruk

1964 Çorum Doğumlu, Ankara Gazi Üniversitesi İşletme Fakültesi lisans, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilişimi Yüksek Lisans mezunu. Kamu ve özel sektörde bilişimci olarak çeşitli görevlerde bulundu. Yurtiçi ve Yurtdışında işletmeci olarak bilgisayar yazılımları ve kurumsal bilgi teknolojileri alanında ürünler ve projeler geliştirdi. Ağırlıklı çalışmaları Sağlık sektörü ve Belediyeler ile Kamu Kurumları ERP sistemleri üzerine oldu. Danışmanlık koordinatörlük yaptı