Türkiye Uzaktan Sağlık Bilgi Sistemi Teletıp Firmaları

Türkiye Uzaktan Sağlık Bilgi Sistemi  Teletıp Firmaları

Uzaktan Sağlık Bilgi Sistemleri, teknolojilerin gelişmesi ile birlikte hastalara daha konforlu, daha uygun maliyetli   sağlık hizmeti sunulmasını sağlayan bilgi teknolojisidir.

Uzaktan Sağlık Bilgi sistemleri, hasta ve doktorun sağlık hizmeti amacına yönelik sesli görüntülü bilgi alışverişinin yapıldığı bu verilerin verilerinin güvenli şekilde paylaşılmasına, saklanmasına yönelik teknolojilerin bulunduğu  bir   platformdur. Bu platformun genel adı Teletıp’dır.   Uzaktan hasta izleme, sağlıkta yapay zeka, medikal İOT, giyilebilir teknolojiler, mobil asistanlar, mobil sağlık cihazların küçülmesi, evlerde  kullanımı kolay hale gelmesi ile birlikte   “Duvarsız hastaneler”  ve “Bağlantılı sağlık” (Connected health)  gibi yepyeni bir Teletıp teknoloji alanlarına evrilecektir.

Bu çerçevede Sağlık Bakanlığı’nın,  hastaların sağlık merkezine gitmeden, sağlık hizmeti alabilmelerine yönelik gerekli teknolojiler usul ve esaslar hakkında hazırladığı  yönetmelik   10.02.2022 tarihinde yayınlanmıştır. Genelgede yayınlandığı şekliyle, uzaktan sağlık hizmeti sunmak isteyen sağlık tesisi, Sağlık Bakanlığı’ın dan   alacağı  Uzaktan Sağlık faaliyet izin belgesi ile  Sağlık Bakanlığı kayıt tescil sisteminde kayıtlı Uzaktan Sağlık Bilgi Sistemi hizmeti veren  teknoloji firmaları ile bu hizmeti verebilecektir. Bu çerçevede bu hizmeti vermek isteyen tüm Uzaktan Sağlık Bilgi Sitemi firmalarının  Sağlık Bakanlığı Kayıt Tescil sistemine kayıtlı olması gerekir. Bu  teknolojiye sahip olan  20 firma   Sağlık  Bakanlığına başvurmuş,  Kayıt Tescil sisteminde kaydını yaptırarak  bu hizmeti vermeye hak kazanmıştır.

Sağlık Bakanlığı   Uzaktan Sağlık Bilgi Sistemi Kayıt Tescil  Kriterleri

Sağlık Bakanlığı Kayıt Tescil Sistemine kayıt için yaptığı incelemelerde  firmaların  Uzaktan Sağlık Bilgi Sistemlerinin  genel işleyişi, güvenlik dahil bir çok konuyu incelemekle birlikte  aşağıdaki özellikleri da kayıt altına almıştır.

Görüntü Kayıt Özelliği: Özellikle tıbbi açıdan incelenmesi gereken görüntülerin uygun kalitede  kayıt edilebiliyor olması, bu görüşme kayıtlarının geriye dönük olarak incelenmesi gerektiğinde  hayati bir önem sahip olabilir.

Ses Kayıt Özelliği: Uzaktan sağlık hizmetinde yoğunlukla kullandığımız sesli görüşmeler ihtiyaç duyulduğunda geriye dönük incelenmesine gerek olduğunda bu kayıtları önem kazanmaktadır.

Dosya gönderim Özelliği: Hastalığın çeşitli aşamalarında karşılaşılmış durumlar kayıt altına alınarak, uygulama üzerinden ses, resim, video gönderimleri yapılarak ,görüşme anı dışında kaydolmuş bu dosyalar tedavinin seyri açısından doktor için önemli olabilmektedir.

Mesaj Gönderim Özelliği:Doktorlara, durumları veya reçeteleriyle ilgili endişeleri veya soruları dile getirmek için şifreli bir platformda özel olarak kısa mesaj gönderme  özelliğidir. Sağlık uzmanına yazılı veya sesli mesaj yoluyla zamanında ulaşılarak zamanında müdahale ile birçok ağırlaştırılmış durum ve yan etki önlenebilir.

Çalıştığı Platformlar : Hastalar ve doktorlar için Web, platformunda, Android ve İOS  paltformlarında  çalışıp çalışmadığı incelenmektedir.

Entegrasyon ihtiyacı           : Uzaktan yapılan görüşmeler mutlaka bir sağlık bilgi sistemine kayıt yapılıyor olmalıdırBazı Firmaların uygulamaları  herhangi bir sağlık bilgi sistemine entegre olabilirken, iken bazı firmaların  sağlık bilgi sistemi ile bütün olarak geliştirmişlerdir.  Diğer ifade ile  Sağlık Bilgi  Yönetim Sistemi (SBYS) ile entegrasyon  ihtiyacı var ise herhangi bir Sağlık Bilgi Sistemine entegre olabileceği anlamına gelmektedir. Bir anlamda tek başına kullanılabiliyor mu yoksa bir sağlık bilgi sistemi ile entegrasyon  ihtiyacı var mı? 

Uzaktan Sağlık Bilgi Sistemlerinde Olması gereken genel  özelliklerden bazıları şöyledir.

Bu yazılımların belkide en dikkat edilecek özelliklerinin başında   bilgi güvenliği gelmektedir. Doktor ve  hasta güvenliğine yönelik  özellikler Uzaktan Sağlık Bilgi Sistemi için  hayati öneme sahiptir.  Güvenli bir sesli görüntülü görüşme özelliği,  doktor ve hastalar için randevu planlama, randevularını kişisel takvimlerine ekleme ve ihtiyaç halinde randevularını yeniden planlama veya iptal etme imkanına sahip olmalı.  Evdeki kullanılabilen medikal cihazlarına  entegrasyonları mümkün olmalıdır.  Güvenli ve alternatifli ödeme sistemleri olmalıdır.

Sağlık Bakanlığı Kayıt Tescil Sisteminde Kayıtlı Uzaktan Sağlık Bilgi Sistemi Firmaları

  FİRMALAR  Markası   Android İOS
ACIBADEM TEKNOLOJİ A.Ş
https://www.acibademtechnology.com/
Cerebral Android var

IOS var

ALBERT SAĞLIK HİZMETLERİ A.Ş
https://albert.health/
Albert  Android hasta için var  IOS
hasta için var
BİLMED BİLGİSAYAR YAZILIM A.Ş
https://www.bilmed.com.tr/
Bimedical USBS Android yok IOS yok
BULUT KLİNİK TEKNOLOJİ A.Ş.
https://www.bulutklinik.com/
Bulutklinik HBYS Android var IOS var
DOKTİA YAZILIM TURİZM VE SAĞLIK   LTD.ŞTİ
https://doktia.com/
Doktia Android yok IOS yok
ECZACIBAŞI EVİTAL SAĞLIK HİZMETLERİ A.Ş.
https://evital.com.tr/
 Evital Android var IOS var
ERC GRUP MUHENDİSLİK  A.Ş.
https://erc-grup.com.tr/
AviCenna KimO Android var IOS var
GÜVEN FUTURE SAĞLIK TEKNOLOJİLERİ A.Ş.
https://www.guvenfuture.com/
https://www.onedose.io/
Güven Online/One Dose Health Android var IOS var
LİVEMEDY SAĞLIK PLATFORMU A.Ş
https://livemedy.com/tr/
Livemedy Android var IOS var
MAP2HEAL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş
https://dakik.app/
Dakik Android var IOS var
MEDDATA BİLİŞİM İLETİŞİM LTD.ŞTİ
https://www.meddata.com.tr/
Meddata Android var IOS var
MLP SAĞLIK HİZMETLERİ A.Ş
https://www.mlpcare.com/
MLP Online Android
sadece hasta için var
IOS
sadece hasta için var
MONAD YAZILIM BİLGİSAYAR A.Ş.
https://www.monad.com.tr/
Nucleus Android var IOS var
NEW SENSES UZAY TEKNOLOJİ SAĞLIK ARAŞTIRMALARI
https://newsenses.org/
Ainalyze Android var IOS  var
ONLINE SAĞLIK BİLİŞİM HİZMETLERİ A.Ş.
https://www.osbh.com.tr/
Online Sağlık Android yok IOS yok
ORTUS YAZILIM A.Ş.
https://www.ortus.com.tr/
Ortus Android var IOS  var
PUSULA KURUMSAL İŞ ÇÖZÜLERİ  A.Ş.
https://www.pusulayazilim.com.tr/
KİB Android var IOS  var
SİMSOFT BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ LTD.ŞTİ.
https://www.simsoft.com.tr/
Telehekim Android var IOS var
TURKCELL TEKNOLOJİ ARAŞTIRMA GELİŞTİRME A.Ş.
http://www.turkcellteknoloji.com.tr/
Turkcell USBS Android Var IOS var
ULUDAĞ BİLİŞİM BİLGİSAYAR MEDYA LTD.ŞTİ
https://www.uludagbilisim.com/
NBYS Android var IOS var

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır