Wellness, Wellbeing Teknolojileri Sağlığı ve Refahı Nasıl İyileştirebilir?

Wellness,  Wellbeing Teknolojileri Sağlığı ve Refahı Nasıl İyileştirebilir?

Sağlık teknolojileri, hastalıkların tedavileri yanında,  hastalıkları  önlemek, fiziksel, ruhsal, zihinsel sağlığımızın  daha iyi olması için her gün yeni seçenekler sunmaktadır.

Sağlık, Dünya Sağlık Örgütü tarafından  “yalnızca hastalık veya sakatlığın olmayışı değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik hali” olarak tanımlanmaktadır. Sağlık, genetiğimiz ve çevremiz tarafından şekillendirilen, fiziksel ve zihinsel durumumuzu tarif ederken, son yıllarda sıkça duyduğumuz sağlıklı yaşam (Welness) ve refah (Welbeing),   zihinsel ve fiziksel sağlığımızı etkileyen faktörlere işaret etmektedir.

Sağlıklı yaşam (Wellness), daha çok fiziksel sağlığımız,  beslenmemiz, uykumuz, farkındalık  gibi fiziksel olarak  zinde olmamızı sağlayan   kendimize saygımızı geliştiren yaşam tarzı uygulamalarıdır. Ulusal Sağlık Enstitüsü, sağlıklı yaşamı “tam potansiyele ulaşmak için bilinçli, kendi kendini yöneten ve gelişen bir süreç” olarak tanımlamaktadır. Wellness, sağlıklı yaşam, davranış ve seçimlerimizle şekillenen aktif bir süreçtir.

Refah (wellbeing), fiziksel, zihinsel ve duygusal anlamda  iyi olma halidir. Hayatı olumlu  algılama, mutlu olmak, zihinsel olarak kendimizi  iyi hissetmek, ilişkilerimizden memnuniyet, hatta kendimizi güzel hissetmemiz  gibi yaşamımızdaki tüm duygu durumu ve zihinsel olarak   iyi olma halidir. Refah, hayattan ne kadar memnun olduğumuz aynı zamanda mevcut durumumuzda ne kadar rahat olduğumuzdur.  Refahımız sadece sağlıklı bir çevreden değil, başkalarıyla olan ilişkilerimizden, egzersizden, amaç duygusu gibi   birçok faktörden etkilenir.
Refah, sınırı olmayan,  bireye ve kültürlere göre   değişen çok boyutlu bir kavram olarak nitelendirilmektedir. Onu nasıl yaşadığımıza bağlı olarak çevremizi etkileyen, her geçen gün önemi artan bir kavramdır.

Sağlık, Zindelik ve Refahımız İçin Sağlıklı Yaşam Teknolojileri

Günlük yaşamımızda sağlıklı  olmamızı, zinde olmamızı engelleyen bir çok neden ile karşılaşıyoruz. Gerek iş hayatımızda gerekse  aile hayatımızda veya  farklı faktörlere  bağlı olarak sağlığımız etkileyen bir çok nedeni yaşamak zorunda kalıyoruz.  Gelişen yeni sağlıklı yaşam teknolojileri,  sağlığımızın bozulmasını engelleyen, sağlığımızın daha iyi olmasını sağlayan iş yaşamımızda ve günlük yaşamımızda  ruhsal, zihinsel olarak daha sağlıklı  ve zinde olmamızı sağlayan bir çok seçenek sunmaktadır.

Yaşam alanlarımız , fiziksel zihinsel ruhsal dünyalarımızın sınırları ve çeşitliliği birbirinden çok farklı olmasına rağmen  bir çok konuda önemli teknolojiler bizlere yardımcı olmaya devam ediyor.

Wellness, Wellbeing Teknolojileri  Yaşamımızı Nasıl İyileştirebilir?

Yapay zeka destekli yüz tanıma sistemleri : Çalışanların yüz tanıma görüntüleri yapay zeka destekli uygulama ile damarları, renk ve diğer parametreler ile analiz edilip  personelin   sağlık verileri takip edilebilmektedir. Sağlığı ve refahı için riskler önceden tahmin edilebilmektedir.

Mobil Uygulamalar:  Klinik ve bilime dayalı içerik, dijital koçluk ve sanal bakım. Çok katmanlı teşvik programları ve kişiselleştirilmiş dijital koçluk ile entegre davranışa dayalı ödüller ve zorluklar, çalışanlarınızın refahlarını iyileştirmeleri ve sürdürmeleri için rehberlik eder. Çalışanları sağlığın temel unsurları olan zihin, uyku, aktivite ve beslenme ile meşgul ederek elde edilen kanıtlanabilir refah iyileştirmeleri.

Analize dayalı uygulamalar: Çalışanların çalışma saatleri, seyahatlerini izleyerek çalışandan alınacak bilgiler ile çalışanın  stresi yönetmesine ve tükenmişliğini azaltmak, çalışanın  refahını artıracak, çalışanın ihtiyaç duyacağı çözümlere yönlendirecek  uygulamalardır.

Esnek Çalışma Düzenlemeleri için teknolojiler: Uzaktan veya yarı zamanlı çalışma programları gibi esnek çalışmayı kolaylaştırma da yeni sağlık teknoloji uygulamaları.  Sağlık ve refah  için bireysel bir çözüm sunan sağlıklı yaşam teknolojisi, uzaktan çalışanlar için de idealdir. Her yerden erişilebilen dijital bir platform aracılığıyla her şeyi yöneterek, uzaktan çalışanlar kendileri için neyin işe yaradığını seçebilir ve şirketin sağlık girişimine katılmaya devam edebilir.

Kalori Sayacı : Kilo vermek veya almak  için nasıl  beslendiğiniz  önemlidir. Kalori sayma uygulaması ile  günlük yiyecek ihtiyaçlarınızı izleyebilir, fitness hedefinize ulaşmanıza yardımcı olacak dengeli bir diyet uyguladığınızdan  emin olmanızı sağlayabilir. Yalnızca yediğiniz kalorileri değil, aynı zamanda tükettiğiniz yağ, şek er ve karbonhidrat yüzdesini de takip edebilirsiniz

Nabız Takip:  Bir kalp atış hızı monitörü , kalp atış hızınızı ya göğsünüzün etrafındaki bir bantla ya da bir bilek eki aracılığıyla ölçer. Bu bilgileri alan  akıllı saate veya uygulamaya bağlanır. Böylelikle   kalp atış hızınızın egzersize  verdiği tepki ile  antrenmandan en iyi sonucu almanızı sağlamış olacaksınız

Uyku uygulamaları: Uykusuzluk, çalışanın performansında  önemli bir etkendir. Uzmanlar uykusuzluk için, bilişsel davranışçı terapinin  en uygun tedavi olduğu konusunda hemfikirdir.  Çalışanlar bir akıllı telefon veya bilgisayar ve internet bağlantısı ile dijital uyku terapisine erişebilir. Bir uyku uygulaması kullanarak  uykunuz esnasında neler olup bittiğini anlamanıza yardımcı olacaktır. Veriler iyi kararlar alınmasına yardımcı olur. Bu yüzden uyku düzeninizi  sağlamak ve daha iyi dinlenmek için düzeleme yapma şansı yakalamış olacaksınız. Bu düşük maliyetli, yüksek düzeyde ölçeklenebilir çözüm, çalışanların ruh sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir.

Uzmanlar teknolojinin her geçen gün yaşamımızda daha fazla yer alacağını, teknoloji ile daha fazla iç içe yaşamak zorunda olacağımızı belirtiyor. Sağlığımızı olumsuz etkileyen teknolojiler yerine, sağlığımızı koruyan, bizi   iyileştiren teknolojilerin daha ulaşılabilir  olacağına inanıyoruz. Teknolojilerin yaşamımızı daha iyi yapacak  için bir araç  olduğunu unutmadığımız  sürece,  teknolojiler  bizi iyileştirmeye  devam edecektir.

 

https://www2.deloitte.com/us/en/insights/topics/value-of-diversity-and-inclusion/diversity-and-inclusion-in-tech/virtual-workplace-well-being.html

https://reba.global/content/three-ways-to-use-technology-to-promote-wellbeing https://interestingengineering.com/7-of-the-best-and-latest-technologies-to-improve-your-health-and-fitness
.https://gethppy.com/hrtrends./tech-it-that-will-revolutionize-your-staff-wellbeing

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır