Azerbaycan’nın Sağlık Bilgi Sistemi Türkiye’den

Azerbaycan’nın Sağlık Bilgi Sistemi Türkiye’den

ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde faaliyet gösteren Prestij Yazılım, kardeş ülke Azerbaycan’da Milli Sağlamlık Sistemi Projesi’ne imza attı.

 

Türk mühendislerinin  Sağlık Bilgi Sistemi Yazılımları sadece ülkemizde değil, yurtdışı pazarında da uygulamaya konuluyor. Kamu, özel ve üniversite hastanelerinde elde ettiği 24 yıllık tecrübeyle Prestij Yazılım, ULUTEK AR-GE Projesi kapsamında üretilen web tabanlı Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) projesini, Azerbaycan Sosyal Güvenlik Kurumu olan İcbari Tıbbi Sigorta (İTS) üzerinden, ülke genelindeki tüm devlet hastanelerinde uygulamaya başladı.

 

Projenin hayata geçmesi ile birlikte; Milli Sağlık Sistemi (MSS) ile;

  Azerbaycan ülke sağlık verisi tek bir veritabanı altında toplanacaktır.

  Bulaşıcı ve yaygın hastalıkların tespiti ve önlem alma süreçleri MSS ile birlikte çok daha hızlı olacaktır.

  Elektronik randevu, Elektronik sevk, elektronik reçete gibi altyapıların oluşturulması ve yaygınlaştırılması sağlanacaktır.

  Türkiye’nin dünya sağlık bilişiminde kazanmış olduğu deneyimlerin büyük bir çoğunluğuna çok kısa sürede hayat geçilerek büyük gelişim sağlanacaktır.

  Hastaların bekleme sürelerinde, doktorların tanı koyma ve tedavi tamamlama sürelerinde düşüş sağlanacaktır.

  Ülke vatandaşları, kendi sağlık süreçlerindeki muayene bilgilerine, laboratuvar sonuçlarına, radyoloji raporlarına ve görüntülerine web sitesi üzerinden hızlı bir şekilde erişim sağlayabilecektir.

 

 

Prestij Yazılım’ın danışmanlığında, İcbari Tıbbi Sigorta (İTS)  bünyesinde profesyonel IT ve yazılım ekibinin oluşturulmasıyla start alan süreçte, öncelikle Azerbaycan’ın ülke genelindeki devlet hastanelerine, Türk menşeli yazılımların kurulumu gerçekleştirildi. Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte Milli Sağlamlık Sistemi (MSS) ile Azerbaycan ülke sağlık verisinin, yüksek kapasiteli veri merkezinde toplanması sağlanacak. Ayrıca elektronik randevu, elektronik sevk, elektronik reçete gibi altyapıların oluşturulması ve yaygınlaştırılması sağlanacak. Bu sayede bulaşıcı ve yaygın hastalıkların tespiti ile birlikte, hastaların bekleme süreleri, doktorların tanı koyma ve tedavi tamamlama süreçleri de önemli ölçüde kısalacak. Azerbaycan vatandaşları ise kendi muayene bilgilerine, laboratuvar sonuçlarına, radyoloji raporlarına ve görüntülerine de web sitesi ve mobil uygulama üzerinden hızlı bir şekilde erişim sağlayabilecekler.

 

Prestij Yazılım Proje Direktörü Gökhan Barık ve Yazılım Direktörü Sinan Karaçam, alışılmış sistemlerin dışında, uygulanabilir ve sürdürülebilir bir anlayışla, kullanıcı dostu projeler ürettiklerini belirterek, “AR-GE’ye önem verdiğimiz gibi dünya çapındaki teknolojileri de yakından takip ediyoruz” dedi.  Türkiye, Azerbaycan, Sudan, Somali, Kazakistan ve Afganistan projelerinden edindiğimiz tecrübeleri kullanarak, IT ekip yapılanması, merkezi sunucu sistemleri, Veri Tabanı Yönetim Sistemi, Yazılım Kodlarının geliştirilmesi ve ülke genelindeki sağlık politikalarının oluşturulması konularında, gerçekleştirdiğimiz ülke projelerine desteklerimizi en üst seviyede sürdürmekteyiz” dediler.

 

 

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır