Acil Servis Bilgi Sistemi nedir?

Acil Servis Bilgi Sistemi nedir?

Acil Servis ortamı, poliklinik  ve yatan hasta tedavi ortamlarından çok farklıdır. Ayaktan ve yatarak tedavi ortamları genel olarak önceden belirlenmiş birbirini takip eden bir tedavi  uygulanırken, acil bakım ortamları birbirinden farklı ve genellikle daha karmaşıktır.

Acil Servis Bilgi Sistemi, acil servis hasta tedavi işlemlerini takip eden , acil süreçlerine uygun olarak  özel olarak tasarlanmış genişletilmiş bir elektronik sağlık kayıt sistemidir.

Hastalar acil servise öngörülemeyen durumlarda gelir ve acil tıbbi tedavi  gerekir. Hastanın, acil servis süresince kaydı ve triyaj dokümantasyonu ve işlemlerinin yapılması, hastane personelleri ile iletişimi, taburcu oluncaya kadarki tüm süreçleri hem hız hem de doğruluk acısından kritik önem sahiptir. Şiddetli zaman kısıtlamaları ve bazen aşırı kalabalık koşullar altında çok sayıda operasyonel işlem yapılmak orunda kalınmaktadır.

Bu farklılıklar nedeniyle,  Acil Sağlık Bilgi Sistemi yerine  poliklinik veya yatan hasta modüllerini kullanılmasını beklemek  doğru değildir.

Türkiye’de bir çok hastanede acil servislere özel geliştirilmiş bir uygulama yoktur.  HBYS’nin poliklinik modülüne yapılan bazı ekler ile acilde kullandırılmaya çalışılmaktadır.

Acil servisin  tedavi ve orderlardan oluştuğu bu nedenle de poliklinik modülünün yada yatan hasta modülünde bu özelliklerin zaten var olduğunu düşünmek yaygın yapılan bir yanlıştır. Oysa acilde her şeyin anlık ve hızlı  yaşandığı, sisteme de anlık ve hızlı şekilde yansıtılacak gelişmiş özellikler , işlevleri ve her boyuttaki  acile uyarlanabilecek  özelleştirilmeler olması gerekmektedir.

Tüm branşlardaki uzmanlıklarda olduğu gibi, acil serviste de Acil Servis Bilgi Sistemini kullanarak süreçleri, iş akışını ve verimliliği artırarak daha  iyi tedavi sağlamaya  yönelik   ihtiyaç her geçen gün artmaktadır.

Acil Servis Bilgi Sisteminin Temel Özellikleri

Hasta Takibi
Hasta akışını koordine ederek ve hızlandırarak acil servis içindeki iş akışını otomatikleştirmelidir.

Hasta izleme panosu  olarak renk kodludur ve bir bakışta okunması kolay olmalıdır, böylece klinisyenler hastanın durumu ve konumu da dahil olmak üzere ilgili hasta bilgilerini daha iyi izleyebilirler.

İdeal olarak, bilgi dinamik ve gerçek zamanlı olmalıdır , kullanıcıların güncellenmiş bilgiler için ekranı yenilemeleri gerekmemelidir. Ayrıca, acildeki iş akışına  göre uyarlanabilmelidir.

Yalnızca görmek istediğiniz verileri görüntülemek üzere yapılandırılabilen triyaj veya hızlı izleme ekranı gibi benzersiz ekranlar da olmalıdır. 

Klinik Belgeler
Daha hızlı ve hassas bir şekilde yapılması gereken hızlı tempolu Acil Servis ortamında daha zordur. Bu, hekimlerin ve hemşirelerin, tıklamaları en aza indiren sezgisel, öğrenmesi kolay, yıldırım hızlı ve doğru bir grafik sistemine ihtiyaç duyduğu anlamına gelir. Hasta bakımı kararlarını, birden fazla kişinin aynı anda belgeleme yeteneğini, otomatik kaydetme ile anında tuş vuruşu tanıma, çeşitli şablon ve mekanizmaları (ses, dokunmatik ekran, el yazısı) ve herhangi bir noktada metni serbest bırakma yeteneği, kullanımı en üst düzeye çıkarmak için kullanılabilen işlevlerden sadece birkaçıdır.

Sipariş Yönetimi
Prosedürler, testler, ilaç order girişleri ve sonuçların görüntülenmesini içerir.  Sipariş yönetiminin önemli unsurları şunlardır: siparişleri ve sipariş setlerini belirleme ve özelleştirme yeteneği, entegre Klinik Karar Desteği, rutin ve kritik değerler için destek, sonuç bilgileri ve sonuç incelemelerinin otomatik dokümantasyonu  ve

Risk Yönetimi / Klinik Karar Desteği
Klinisyenlerin olası mevcut riskleri kabul edip etmemeye veya hasta için mevcut tedavi planını değiştirmeye karar vermelerine yardımcı olan hatırlatıcılar, uyarılar ve karar destek araçlarıdır. İlaç / ilaç ve ilaç / alerji uyarıları, ilaç mutabakat uyarıları, minimum / maksimum dozlara dayalı ilaç dozlama hesap makinesi uyarıları, Klinik Karar Desteği çatısı altındadır. İdeal olarak, son derece yapılandırılabilir olması gerekir  ve uyarılar için kolay açma / kapama işlevine sahip olmalıdır. 

Veri Yönetimi / Analytics

Yöneticilerin ve hastanelerin performansı hesaplamasına, izlemesine ve sonuçta iyileştirmesine olanak tanır. Veri toplama, arka planda otomatik olarak yakalanan veri noktaları (yapılandırılmış ve yapılandırılmamış) ile iş akışının içine yerleştirilmelidir. Sadece klinik verileri değil finansal ve operasyonel verileri de içermelidir. 

Entegrasyon

Acil servis Bilgi Sistemi , HBYS, laboratuvar, radyoloji, eczane, PACS, kardiyoloji ve diğer yardımcı sistemlerle iyi entegre olmasını sağlayan ölçeklenebilir ve esnek bir mimariye dayanan bir yapıya  sahip olmalıdır.

Avantajlar ve Beklenen Sonuçlar

Acil Durum Departmanı Bilgi sistemine yatırım yapmanın birçok faydası vardır. En yaygın olanlardan bazıları şunlardır:

Verimlilik ve Verimlilik İyileştirmeleri

Otomatik süreçler sayesinde hasta veriminde ve klinisyen verimliliğinde artış yaşanır. Acil Servis Bilgi Sisteminin çeşitli  bileşenlerini kullanarak, hastanede bekleme süreleri azaltılabilir, ve triyaj sürelerinin yanı sıra toplam kalış süresinde iyileşme sağlar

Gelişmiş Bakım Kalitesi, Hasta Güvenliği ve Memnuniyeti

Acil Servis Bilgi Sistemi olmayan hastanelerde bekleme süreleri genellikle daha uzun,  hasta memnuniyeti daha düşük ve daha kötü hasta sonuçları ile sonuçlanabilir. Acil Sağlık Bilgi Sistemi  ile , iş akışı optimize edildiğinde ve klinisyenlerin daha etkili kararlar almasına yardımcı olmak için doğru bilgiler sağlandığında, genellikle hasta bakımı, memnuniyeti ve sonuçları iyileşir.

Gelir kaçaklarının önlenmesi

Tüm işlemlerin sistem üzerinden  online yapılması, infüzyon başlangıç ​​/ durdurma sürelerinin izlenmesi gibi özellikler gelir kayıplarının  önüne geçilecektir.

 

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır