HBYS ‘lerde Olması Gereken 7 Özellik

HBYS ‘lerde  Olması  Gereken  7  Özellik

Kamunun en büyük müşteri olması ve HBYS’ lere yönelik oluşturulmuş şartnameye uyulması tek seçenek gibi görünmektedir. Ancak, hastane Bilgi Sistemleri, hastanın muayene sırasında kullanılan , hastanın eski sonuçlarına ulaşmak, tetkik radyoloji işlemleri, reçetesi gibi işlemler doktorun muayene zamanından  alan  uygulamalardır. Bu nedenle HBYS’de doktorların, hemşirelerin ve sağlık memurlarının  isteklerinin  dikkate alınması sağlık hizmet kalitesi açısından önem kazanmaktadır.
Bu nedenle HBYS’ nin  en büyük kullanıcıları  olan doktor ,hemşire ve sağlık personellerinin ihtiyaçlarına yönelik isteklerin göz önünde bulundurulmalıdır.

Bizde  sizler için olması gereken özelikleri  çıkardık. İşte HBYS’ de olması gereken 7 madde

1- Kolay kullanım

Hasta arama, hasta sonuçlarına ulaşım, hasta  bilgi girişleri, iş akışına uygun şekilde düzenlemiş olmalı, kullanıcının zorlanmadan iş akışın uygun şekilde kayıt girmesi sağlanmalıdır.
HBYS’ de formaların doğru doldurulması, doğru verilerin girişi için veri alanlarında gerekli kısıtlamalar, yönlendirmeler yapılmış olmalıdır. Örneğin bir insanın boyunun  olması gereken  en düşük, en yüksek  limitlerde kısıtlanması. Böylece hem doğru veri girişi  sağlanır hem kullanım kolaylığı sağlanmış olacaktır.
Seçimli listelerde kullanıcının tercih edeceği şekilde,  alfabetik sıraya göre veya sık kullanılanların en üstte gelmesi sağlanabilmelidir.

HBYS ekran boyutları gereğinden  küçük veya büyük olmamalı, kaydırma çubukları   kullanıcıyı yoran bir özellik  olması nedeniyle tercih edilmemelidir.

2-Doktor  uyarı ve yönlendirme

HBYS, doktorun muayenesi sırasında doktora yardımcı olmalı işini kolaylaştırmalıdır. Aynı zamanda tıbbi açıdan sağlık hizmetinin daha kaliteli yapılmasını sağlamalıdır.  Alerjiler, hamile hastalar, kronik hastalar, bulaşıcı hastalık olanların  uyarıları doktor veya hemşire için uygun  zamanda  uyarmalıdır. Aşırı uyarı ve yönlendirmeler  doktorun dikkatini dağıtabileceği hesaba katılmalıdır.
Kullanıcıyı geriye doğru işlem yaptıracak yada  kararsız bırakacak  yapıda olmamalıdır. HBYS’ de yapılacak işlemler yerinde olmalı ve kesinlik içermelidir.

3- Özelleştirilebilir formlar, şablonlar, sık kullanılanlar olmalı

HBYS’ de  metin içeren raporlar şablon olarak hazır hale getirilmelidir.  Doktor veya uzman metinleri her seferinde yazmak zorunda kalmamalı. Kullanıcı bu şablonları kendisi kolaylıkla hazırlayabilmeli.
Kendisi dışında kullanıcılar için düzenlenmiş formlar şablonlar görünmemeli.
Tıbbi formlar doktorun veya hemşirenin tercihine uygun olarak özeleştirilebilmeli, yapılan işe uygun olarak düzenlenmelidir. Doktorun sık kullandığı tetkikler işlemler için otomatik oluşan sık kullanılanlar

4-Detaylı raporlama  istatistik  ve akıllı grafik araçları

Raporlamalar anlaşılır, kullanımı kolay ve anlamlı olmalı. Raporlama kriterleri kullanıcının isteğine göre yapılandırılabilmelidir. Kullanıcı düzenlediği raporlama kriterlerini saklayabilmeli.
Alınan istatistiklerin çeşitli grafik araçlarında raporlayabilmeli, bu raporlar kilitlenebilmelidir.

5-Her uzmana yönelik  tasarım ve içerik

Poliklinik, klinik arayüzleri uzmanlıklara yönelik olmalı. Her uzman doktorun istediği içerik  ve detayda olmalı. Tek bir uygulama üzerinde tüm doktorların detayları olmamalı. Örneğin Dahiliye doktorunun kullanmadığı alanlar ekranında görünmemeli.  Aynı şekilde kardiyoloji doktoru sadece kendine ait  içerikleri alanları görmeli.

6- Erişim kolaylığı, mobil, web den ulaşım

Doktor   uygulamalara  tüm platformlardan ulaşabilmeli yetkili olduğu işlemleri yapabilmeli.  Webden, mobil uygulamalardan  kullanabilmeli. Bunun için  destek almasına ihtiyaç duyulmamalı.

7-Dönem sonlarında ve tekrar eden işlemlerde kullanıcı firma desteğine ihtiyaç duymamalı

Ay sonu, yıl sonu veya belli  dönemler sonunda yapılan, fatura maaş işlemleri, cihaz planlama, stok devir işlemleri gibi işlemler otomatik yapılabiliyor olmalı. Her faturalama döneminde veya stok  devir dönemlerinde firmadan destek ihtiyacı olmadan yapılabiliyor olmalı.

 

Burhan Buruk

1964 Çorum Doğumlu, Ankara Gazi Üniversitesi İşletme Fakültesi lisans, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilişimi Yüksek Lisans mezunu. Kamu ve özel sektörde bilişimci olarak çeşitli görevlerde bulundu. Yurtiçi ve Yurtdışında işletmeci olarak bilgisayar yazılımları ve kurumsal bilgi teknolojileri alanında ürünler ve projeler geliştirdi. Ağırlıklı çalışmaları Sağlık sektörü ve Belediyeler ile Kamu Kurumları ERP sistemleri üzerine oldu. Danışmanlık koordinatörlük yaptı