Uçuş Sırasında Tıbbi Acil Müdahale İçin Teletıp Sistemi

Uçuş Sırasında Tıbbi Acil Müdahale İçin Teletıp Sistemi

Bir tablet bilgisayar kullanarak, uçuş görevlileri yerdeki doktorlarla iletişim kurarak , gözlemlenebilir semptomlar, vücuda yapışabilecek sensörler ile  veri akışı yapa, kalp atış hızı, sıcaklık ve solunum hızı sensörleri ile ilk müdahalenin yapılmasını sağlar.

İskoçya’daki Aberdeen Üniversitesi’nden başlayan bir girişim olan MIME Technologies, uçuş görevlileri tarafından  yolculara yardımcı olmak için kullanılmak üzere tasarlanmış Aiber uçak içi teletıp sistemini tanıttı.

Bir tablet bilgisayar kullanarak, uçuş görevlileri yerdeki doktorlarla iletişim kurabilir, gözlemlenebilir semptomlar iletebilir, aynı zamanda vücuda yapışabilecek sensörlerden veri akışı yapabilir. Bunlar kalp atış hızı, sıcaklık ve solunum hızı sensörlerini içerebilir ve sistem, ilk müdahale edenlerin kalp krizlerini ve diğer kalp rahatsızlıklarını tespit etmek için potansiyel olarak yardımcı olabilecek 12 uçlu bir EKG içeriyor. Sensörler tablete Bluetooth üzerinden bağlanıyor ve uçuşun geri kalanında hastayı izlemek için kullanılıyor.

Sistem, durum ve yolcunun durumu hakkında temel bilgiler toplayan bir dizi soru sorar. Bu, acil tedaviyi yönlendirmek ve uçağın en yakın havaalanına yönlendirilip yönlendirilmeyeceğine karar vermeye yardımcı olmak için uçuş görevlisi ile gerçek zamanlı olarak iletişim kurabilen bir doktorla paylaşılır.

Yolcuların sağlıkları için  güvence olan sistem hava yollarının uçağın yönünü değiştirme konusunda daha iyi karar almasını sağlayacak ,yanlış kararlardan dolayı oluşan binlerce dolar tasarruf sağlayacaktır.

Kaynak : https://www.medgadget.com/2020/03/aiber-in-flight-medical-emergency-response-system.html

Ürün Sayfası : https://mimetechnologies.com/products/aiber

Hastalar İçin Mobil Uygulamaya 1.8 Milyon Dolar Destek

 

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır