Sağlık teknoloji nedir?

Sağlık teknoloji nedir?

Bilginin anlık olarak ulaşılabilir olması  ile teknoloji baş döndürücü hızla gelişmeye  başlamış , teknolojinin önemli rol oynadığı endüstrilerden biri  olan sağlık alanında da her geçen gün yenilikçi ürünler, yeni hizmetler,  dijital cihazlar  yayınlanır olmuştur. Teknolojinin sağlık ile birlikteliği,  birçok kişinin sağlığının  iyileştirilmesine ve hayatların  kurtarılmasına neden olmuştur.

Sağlık  ve teknoloji

Dünya Sağlık Örgütü, sağlık teknolojisini, “Bir sağlık problemini çözmek ve yaşam kalitesini iyileştirmek için geliştirilen cihazlar, ilaçlar, aşılar, prosedürler ve sistemler şeklinde organize edilmiş bilgi ve becerilerin uygulanması” olarak tanımlamıştır. Buna ilaçlar, cihazlar, sağlık bakımında kullanılan prosedür ve organizasyon sistemleri de dahildir. Sağlık teknolojilerinin amacı; sağlık hizmetlerinin sunumunu iyileştirmek, sağlık hizmetini kolaylaştırmak, maliyetleri düşürmek ve sağlık hizmet kalitesini artırmaktır.

Dijital sağlık teknolojileri olarak da anılan sağlık teknolojileri, içerisinde bulundurdukları gömülü yazılımlarla, bağlı oldukları bilgisayarlar, internet, telefon, tabletler, bilgi sistemleri yazılımları ile sağlık profesyonellerinin hizmetlerini kolaylaştırmaya çalışırken,  hastaların da daha iyi hizmet alabilmeleri için her geçen gün hızla gelişimini devam ettirmektedir.

Tıp da, sürekli gelişen yenilikler ile hastalıklar daha önceden teşhis edilebilmekte, tedavi oranları ve kalitesi artmakta , daha karmaşık ve hassas ameliyatlar daha başarılı şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Sağlık sistemindeki ana paydaşlar hastalar, doktorlar, işverenler, sigorta şirketleri, ilaç firmaları ve devlettir. İlaç firmaları, hastaları tedavi etmek için doktorlar tarafından reçete edilen ilaçları geliştirir ve ardından pazarlar. Sigorta şirketleri, sağlık sigortası planlarını doğrudan hastalara veya dolaylı olarak işveren veya devlet aracıları aracılığıyla satmaktadır.Türkiye,  Sosyal Güvenlik Kurumu  aracılığı ile  çok geniş bir kesime sağlık sigortası sunmaktadır.  Hekimler tıbbi bakımın sağlayıcılarıdır,  hastalar  ise alıcılardır.

Bilgi teknolojisi ve sağlık

Bilgi teknolojisi, tıp endüstrisinde dünyamıza önemli katkılar sağlamıştır.    Hastane Bilgi Yönetim sistemi (HBYS)telesağlık hizmetlerinin tabletler ve akıllı telefonlar gibi mobil teknolojilerin artan kullanımı ile, hem doktorlar hem de hastalar bu yeni tıbbi teknolojilerin getirdiği faydalardan yararlanıyor.

Sağlık teknoloji; doktorları özel uygulamalar ve hastanelerde kullanmak için yeni ekipmanlarla tanıştırmanın yanı sıra, hastaları ve doktorları telekomünikasyon yoluyla binlerce mil uzakta birbirine bağlamak için gelişti. Günümüz dünyasında, hastaların normalde başka bir coğrafi yere seyahat etmek için harcanan zaman ve paradan tasarruf etmeleri veya dünyadaki herhangi bir uzmana veya doktora sağlık bilgilerini anında göndermeleri için, doktorlarla video konferanslar düzenlemeleri nadir değildir.

İşyerinde,    mobil cihazlar    gibi tıbbi teknolojiyi kullanan çok fazla hastane olduğu gibi bu uygulama ile de, doktorlar artık ihtiyaç duydukları her türlü bilgiye (ilaç bilgileri, araştırma ve çalışmalardan, hasta geçmişinden veya kayıtlarından ve daha fazlasından) yalnızca saniyeler içinde erişebiliyorlar. Ve… Bu mobil cihazları gün boyunca zahmetsizce yanlarında taşıyabilmeleri sayesinde, hiçbir zaman ihtiyaç duydukları bilgilerden uzak değiller. Potansiyel sağlık tehditlerini belirlemeye ve röntgen ve BT taramaları gibi dijital bilgileri incelemeye yardımcı olan uygulamalar da bilgi teknolojisinin tıbba getirdiği faydalara katkıda bulunur.

Tıbbi cihaz teknolojisi

Yaşam kalitesini iyileştirmek, yeni yeniliklerin tıbba entegre edilmesinin temel faydalarından biridir. Minimal invaziv ameliyatlar, daha iyi izleme sistemleri ve daha rahat tarama ekipmanı gibi tıbbi teknolojiler, hastaların iyileşmede daha az zaman harcamalarına ve sağlıklı bir yaşamın tadını daha fazla zaman geçirmelerine olanak tanır.

Tıbbi ekipman teknolojisi ve telesağlık  entegrasyonu da, bazı durumlarda doktorların ameliyat yapılırken, bir hastayla ameliyathanede olması gerekmediği robotik ameliyatlar yarattı. Bunun yerine, cerrahlar “ana üslerinden” ameliyat edebilirler ve hastalar, sağlıkla ilgili seyahatin zorluklarını ve stresini ortadan kaldırarak hizmetlerini sürdürebilirler.  Sağlık teknolojileri , hastaları daha az yara izi ve önemli ölçüde daha az iyileşme süresi bırakan minimal invaziv bir işlem fırsatı vermektedir.

Teknoloji ve tıbbi araştırma

Tıp bilim adamları ve doktorlar, hastalıkların önlenmesi, teşhis edilmesi ve iyileştirilmesinin yanı sıra semptomları azaltabilen veya rahatsızlıkları tedavi edebilecek yeni ilaçlar ve ilaçlar geliştirmeye yardımcı olmak için sürekli olarak araştırmalar ve yeni prosedürler test ediyorlar.

Bilim adamları, tıbbi araştırmalarda teknolojiyi kullanarak, hücresel düzeyde hastalıkları inceledi ve bunlara karşı antikor üretebildi. Bu sıtma, çocuk felci, gibi yaşamı tehdit eden hastalıklara karşı aşılar ile  hastalığın yayılmasını önlendi  ve dünyanın dört bir yanında binlerce can kurtarıldı. Aslında, Dünya Sağlık Örgütü, aşıların yılda yaklaşık 3 milyon hayat kurtardığını ve milyonlarca insanın ölümcül virüs ve hastalıklara yakalanmasını önlediğini tahmin ediyor.

Gelecekte sağlık teknolojileri

Sağlıkta teknolojileri, çoğunluk tarafından  desteklenmekte,  her yeni teknoloji umutları artırmakta, yeni teknolojilerin kullanılması teşvik edilmektedir. Ancak, büyük teknoloji firmalarının kendi kazançlarını artırmak için, insanlığın sağlığını hiçe sayan uygulamaları ve özellikle genetik ile ilgili yapılan kabul edilmesi zor çalışmalar nedeniyle, sağlık teknolojilerinde  bu tarz  çalışmalar  zaman zaman  çoğumuzu rahatsız etmektedir.

Sağlık teknolojilerinin, Dünya’daki hızla gelişmesi ile birlikte, Türkiye’de de devrim niteliğinde birçok çalışmalar olduğunu haber alıyoruz. Türkiye’de üretilen solunum cihazı ile sağlık teknoloji üretiminde önemli bir başarı elde etmiş olan ülkemiz, koronavirüs   aşı  çalışmalarında da  iddiasını sürdürmektedir. Sağlık teknolojilerindeki çalışmaların, her geçen yıl  daha hızlı şekilde arttığına ve  Dünya’nın  sayılı sağlık teknolojileri üreten ülkesi olma yolunda önemli  çalışmalar yapıldığına şahit olmaktayız.

 

 

 

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır