IoT ile Olası İkinci Dalgalara ve Gelecek Krizlere Daha Hazırlıklı Olunur mu?

IoT ile Olası İkinci Dalgalara ve Gelecek Krizlere Daha Hazırlıklı Olunur mu?

Borda Technology CEO’su Akın Altunbaş: “IoT ile olası ikinci dalgalara ve gelecekteki krizlere hazır hale gelinir”

HIMSS Eurasia etkinlikleri kapsamında  19 Haziran’da, “COVID-19 Sonrası – Yeni Dönem Sağlık Hizmetleri” başlıklı  dijital konferansta ,  açılış konuşmasını Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci’nin yaptığı konferansın moderatörlüğünü  HIMSS Eurasia Etkinlik Direktörü B. Kemal Şahin ile EY Türkiye Sağlık ve Yaşam Bilimleri Sektörleri Lideri T. Ufuk Eren yaptı. 500’e yakın katılımcının izlediği Konferansta konuşmacı olarak  katılan Borda Technology CEO’su Akın Altunbaş:

“IoT ile olası ikinci dalgalara ve gelecekteki krizlere hazır hale gelinir”

COVID sonrasında IoT ile yüksek verimlilik ve güvenli hasta süreçlerine değinen Borda Technology CEO’su Akın Altunbaş, “Nesnelerin interneti pandemi sürecine nasıl bir hazırlık dönemi geçirtir? Sağlık sisteminde klinik süreçler ve operasyonel süreçler yaşandı. Demirbaş, personel, teknik gibi hastanenin kaynaklarının yönetimini barındıran süreçlere IoT operasyonel farkındalık sağlayarak katkı verdi” dedi.

COVID-19 sürecinde IoT ile güvenli hasta yolculuğu konusunda sınırlı kaynaklar nedeni ile ciddi bir verimli kaynak kullanımı doğduğunu söyleyen Altunbaş, klinik demirbaş yönetimi, enfeksiyon kontrolü, iş talep yönetimi, demirbaş sterilizasyon takibi ve izolasyon takibi gibi operasyon süreçleri hakkında bilgi verdi. Tüm hastanelerdeki cihazlar ve ekipmanların durumunu öğrenmenin pandemi sürecinde önem arz ettiğini ve  IoT’un bu cevapları anlık olarak sensörler aracılığı ile verebildiğini ifade eden Altunbaş, enfeksiyonu azaltma, hastane içi ayak izini azaltma, demirbaş sterilizasyonu, giyilebilir bilekliklerin devreye girdiği mobil çözümler gibi süreçlerde IoT uygulamalarından bahsetti.

Altunbaş, hastanelerde maksimum verimlilik ve yüksek hizmet sağlamak ve olası ikinci dalga ya da gelecek krizlere kısıtlı kapasitede yüksek verimlilikle hazır halde girebilmek için IoT çözümlerinin hastanelerde başta doğru verilerle karar süreçlerini desteklemek olmak üzere hasta deneyimini iyileştirmek, hasta ve çalışan güvenliği artırmak, tedarik zincirini geliştirmek, doğru verilerle karar süreçlerini desteklemek, geliri artırmak, demirbaş ve test yönetimini iyileştirmek gibi katkıları olduğunu söyledi.

IoT ile izleme, raporlama, kural motoru ve açıklayıcı analitik alanlarında farkındalık elde edileceğini sözlerine ekleyen Altunbaş, “Bu farkındalığı sağladıktan sonra konuyu burada bırakmayacağız. Bu bir ultrason cihazını fişe takıp sonuçlarını elde etmek kadar kolay değil. Bu iş akışlarını bu sisteme geçirmenin sonucunda elde edilebilecek bir sonuç. Bu farkındalığı elde ettikten sonra yapay zeka sistemleri ile tahmin edici ve reçete verici/tavsiye edici analitikler ile akıllandırma yapacağız. Veri geldi ve  doğruluğuna güveniyor isek bu veriyi yapay zeka sistemlerine yatırdığımızda bize gelecekte tüm sağlık sistemlerinde nelerle karşılaşılabileceğini tahmin etsin. Bu tahminler doğrultusunda ne yaparsak hizmet kalitemiz ve verimliliğimiz artar. Bunları tespit edebileceğiz” diye konuştu.

Konuşmacılara ait açıklamalara detaylarına  buradan ulaşabilirsiniz

Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci: “Pandemi sürecinde sağlık IT’sinde zorunluluktan yapılan yeni yatırımlar salgın sonrası farklı uygulamalarla devam edecek gibi görünüyor”

 Memorial Sağlık Grubu CEO’su Uğur Genç:  “Pandemi döneminde dijital dönüşüme CEO ya da CTO değil COVID-19’un liderlik etti”

Google Cloud Ürün Yönetim Direktörü Evren Eryürek: “Sağlık hizmet sunumunda Google işin teknoloji kısmında olacak”

Borda Technology CEO’su Akın Altunbaş: “IoT ile olası ikinci dalgalara ve gelecekteki krizlere hazır hale gelinir”

 EY Yönetici Ortağı ve İnovasyon Lideri Mehmet Gülez: “Telesağlıkla birlikte tedavi ziyaretlerinde azalma devam edecek”

 Assisstbox CEO’su Bora Gül: “Telesağlık sağlık hizmetlerinde erişimi ve kaliteyi artırır, maliyeti ise düşürür”

Himms Eurasia ktılımcılarına yapılan anket sonuçları
Dijital  dönüşüm  ve teknoloji şirketleri sağlık hizmet sunumunun bir parçası olacak ve yatırım maliyetleri artacak
Türkiye’nin sağlık hizmet kalitesi ve dijital teknolojilerinin entegrasyonu ile Dünya ortalamasının üzerinde

HIMSS EURASİA Konferansı Katılımcılarının, yeni dönem sağlık hizmetlerine yönelik önemli yorumları

 https://www.youtube.com/watch?v=qLAHVlwzp4k

 

 

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır