Sağlıkta  Biyosensör Uygulamaları

Sağlıkta  Biyosensör Uygulamaları

Biyosensör; hücreler, mikroorganizmalar, dokular  gibi biyolojik materyal süreçlerindeki değişimleri ölçümleyen ve bunları elektrik sinyaline dönüştüren,  sensör  sistemi ve dönüştürücüden oluşan, biyolojik analitik cihaz olarak tanımlanabilir. Tüm bu sensörler sağlık ile birlikte , yaşam bilimleri araştırmaları, çevre, gıda ve askeri uygulamaların birçok alanında kullanılmaktadır.

 Sağlık Hizmetlerinde Biyosensörler

Biyosensörlerde kullanılan biyoalgılama bileşenleri, glikoz, laktat, peroksitler ve sitokinler gibi biyomoleküllerin üretimi ve farklı inflamatuar hastalıklar ve tümörlerde proteinlerin veya antikorların salınımı gibi gerçek zamanlı sinyalleri algılama konusunda oldukça yeteneklidir. Bu biyosensörler, hedef molekülü çok düşük miktarlarda verimli bir şekilde tespit edebilir ve hastalığın başlangıç ​​aşamasında tespit edilmesi ve tedaviye erken başlanması için güçlü bir araç olarak kullanılabilmektedir.

Sağlıkta Nanoteknoloji, Nanotıp Nedir?

Biyosensörler, hastalıkların,  salgınların, virüslerin  tespitinde , yapay görmede , MR’ların  kontrast görüntülemelerde, kalp hastalılarının teşhisinde, kanserin daha hızlı ve doğru teşhisinde,  diyabet, hiperglisemiyi önlemek için glikoz seviyesinin düzenlenmesi ,sağlığın  izlenmesi  gibi  sağlığın bir çok alanında çözümler sunmaktadır. En fazla kullanıldığı alan ise  kan şekeri izlemede olmuştur.
Biyosensörler ile hastaların hayati  belirtileri  takip edilebilir. Akıllı saat, bant gibi biyosensörler ile kalp atış hızları sürekli olarak izlenebilir. İmplant edilebilir sensörler ile vücut kimyası izlenebilir. Diyet sensörü ile yiyeceklerdeki moleküller  kontrol edilebilir. Diyabet glikoz izlenmesi, kolestrol izleme için kullanılabilir. Giyilebilir biyosensörler  ile kandaki oksijen seviyesi takip edilebilir . Ameliyat sonrası enfeksiyon kontrolü ile  iyileşme sürecine destek olur.


Biyosensörler , hastanede kalış sürelerini kısaltarak , hastaları etkin bir şekilde takip edilmesini sağlayarak  yeniden hastaneye yatışları düşürmekte böylelikle maliyeti düşmesini sağlamaktadır. Sağlıklı yaşam, fitnes, atletizm vb. alanlarda tüketici ve ticari kullanımlar için sayısız olasılık sunar.

İmplante edilebilir biyosensörler, kişiselleştirilmiş ilaçlar

Gelecekte, biyobelirteç teknikleri, hassas ilaçlar, aletler ve teşhisler üretmek için gelişen seçenek çeşitliliğini keşfedecektir. İmplant edilebilir biyosensörler, kişiselleştirilmiş ilaçların ilerlemesini hızlandırmada önemli bir etkiye sahip olabilir. Araştırmacıların aday ilaçların vücut üzerindeki etkilerini doğru bir şekilde izlemesini ve bir ilacın klinik olarak gelişmeye devam edip edemeyeceğine karar vermesini sağlayacak. Ayrıca, biyosensör çip teknolojisi, gelişimin erken aşamalarında herhangi bir hastalık belirtisinden önce karmaşık kan DNA mutasyonlarını teşhis  etmek için vücuda yerleştirilebilecektir.

Evde Hastane Teknolojileri ile Duvarsız Hastaneler

Gelecekteki akıllı cihazlar, birden fazla sağlık parametresini aynı anda izleyebilir ve toplanan verileri telefon uygulaması aracılığıyla sağlayabilir. Bu teknolojinin gelişmesi, sağlık sektöründe hasta memnuniyetini de içerecek şekilde hızlı bir büyüme sağlayacaktır. Biyosensörler, Nesnelerin İnterneti, Yapay Zeka ve 5G ile birlikte bu sektörü daha güvenli, hassas ve özelleştirilmiş hale getiriyor.

İlaçların keşfedilmesinde ve hedeflenmesinde, mikrop ve virüslerin saptanmasında, gen terapisinde ve diğer biyoteknoloji süreçlerinde büyük rol oynayan biyomoleküller için çeşitli tanımlama yöntemlerine katkıda bulunmuştur.

Biyosensörler, teşhis, hasta sağlığı sürveyansı, hastalık tanımlama ve insan sağlığı yönetimi gibi birçok alanda gelişmiş ve güçlü gelişimin önünü açacaktır.

Taşınabilir biyosensörler tarafından sağlık durumunun gerçek zamanlı izlenmesi, düzenli kontrollere olan ihtiyacı en aza indirebilir veya ortadan kaldırabilir.

Biyosensörler, ile Yapay zekadaki (AI) ilerleme, kalp hastalıkları da dahil olmak üzere klinik kullanım için yeni modelleme ve öngörücü yöntemler oluşturmak için biyobilimde yeni alanlar ve araçlar yaratıldı

 Biyosensörler, radyasyon tedavisi ve kemoterapiye tümör yanıtında hızlı, yüksek düzeyde lokalize ve geçici değişiklikleri ölçerek kişiselleştirilmiş kanser tedavisinin oluşturulmasını destekleyecektir. Birçok karmaşık tıbbi problemde operasyonu ele almak için nanomateryal tabanlı mekanizmayı kullanan birçok biyosensör tasarımı ve geliştirme fırsatı olacaktır. bilim ve teknolojinin işbirliği ve gelişimi, daha geniş bir deneyim yelpazesine, daha rekabetçi tesislere ve ürünlere yol açabilir.

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666351121000218

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4794574/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30804534/

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır