Türkiye’de Hastane Sayısına Göre İlk 5 HBYS Firması

Türkiye’de Hastane Sayısına Göre İlk 5 HBYS Firması

Türkiye’de 1985 yıllarında ilk uygulamaları kullanılan Hastane Bilgi Yönetim Sisteminin  (HBYS),  bu gün Türkiye hastane sayısına göre kullanım oranı  % 100 seviyesindedir. HBYS ve sağlık yazılımlarında Dünya’da örnek gösterilecek seviyede kendi başarı hikayesini gerçekleştirmesinde  büyük önemi olan  yaklaşık 55 firma bulunmaktadır. Bu firmalardan bu gün için  hizmet verdikleri  hastane sayısı en fazla ve  20 yıldan fazla geçmişleri olan ilk 5 firmanın kısa bilgileri bulunmaktadır.

1986 yılında kurulmuş, merkezi Ankara da olan, Akgün program ve Hizmetleri Tiç. Ltd. Şti olarak faaliyetine devam etmektedir.

Yozgat , Adana Elazığ şehir hastaneleri ile Şehir hastanelerinde en çok hizmet veren firmaıdr. Yozgat Şehir Hastanesi HIMMS  EMRAM Level 7 ile belgelendirilmiştir.

Akgün yaklaşık 15-20 arası ilde 180-200 civarında hastanede    hizmet vermektedir.

CMMI Level 3 belgesine sahiptir. Uluslararası alanda yazılım ve hizmetlerini çalıştırmakta. Sağlık camiasına

HBYS, LIS, PACS alanında ürünleri ile üretim yapmakta ve desteğini vermektedir.

Ankara’da  ARGE  merkezinde hizmet vermekte ve  Trabzon, Gümüşhane, Bakü, Astana şubeleri bulunmaktadır.

Fonet Bilgi Teknolojileri A.Ş., 1997 yılında Sağlık Bilişimi alanında faaliyet göstermek için kurulmuş bir bilişim firmasıdır. 

Microsoft.Net, Oracle Veritabanı ve Web Teknolojileri ile N-katmanlı olarak geliştirilmiştir.

Türkcell ile yaptığı anlaşma çerçevesinde şehir hastanelerinde kullanılmaktadır. 2017 yılında halka arz olunan Fonet, borsada  işlem görmeye başlayarak, kurumsal yönetim anlayışını benimsemiştir.

H2H (Hospital To Hospital), hastaneler arasında hasta ve mali bilgi paylaşımını sağlayan hastaneler arası entegrasyon sistemine sahiptir.

Türkiye’de yaklaşık 15- 20 ilde 110-140 civarında hastanede hizmet vermektedir.

Merkezi Ankara’da olmak üzere İstanbul, Şanlıurfa ve Stockholm’de ofisleri bulunmaktadır.

Kardelen Yazılım 2001 yılında kurulmuş, Türkiye’nin en büyük ve önemli Sağlık Bilgi teknolojileri  üreticilerinden biridir.

Ana faaliyeti Sağlık Bilgi Teknoloji Yazılımlarıdır. Digital Hastane  yazılımına ek olarak, 3 yıllık stratejik hedefleri  kapsamında ; Sağlık veri yönetimi, yapay zeka, bilişsel hesaplama, klinik karar desteği, nadir görülen  hastalıkların tedavisi gibi yeni teknolojik alanlara yönelmek vardır.

2012  ve 2017  yılında Deloitte Teknoloji tarafından düzenlenen Fast50 Türkiye Programında yer alan Kardelen Yazılım, 2011 ve 2012 yıllarında Bilişim 500 sıralamasında da yer almıştır.

Kardelen yazılım bugün KarMed markalı çözümlerle yurt içi ve yurt dışında  250’den fazla kamu ve özel sağlık tesisinde 500 den fazla çalışanı ile  hizmet sunmakta, Mersin Üniversitesi Teknoparkta Ar-Ge ofisine sahiptir.

1998 yılında İzmir’de kuruldu, Probel Bilgisayar Yazılım Donanım San. ve Tic. Ltd. Şti.olarak hizmet vermektedir.

Delphi ile  smarth client geliştirilmiş uygulamalar, web tabanlı olarak  geliştirmeye devam etmektedir.

Türkiye’de ilk HİMMS EMRAM Seviye  7 alan Tire Devlet Hastanesinin  HBYS hizmetini vermektedir.  Ödemiş 7

İzmir ve İstanbul ağırlıklı olmak üzere yaklaşık 5-10 arası ilde bulunan 50 civarında hastanede hizmet vermektedir.

TSE SPICE  Level-2 belgesine sahiptir.

Şirket merkezi İzmir’de bulunmaktadır.

1987 yılında Sivas’ta kurulmuş Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri Ltd. Şti  olarak faaliyetine devam etmektedir.

WEB tabanlı  J2EE mimaride, çok dilli yapıya sahiptir.

Yurtdışında 10 civarında ülkede  kullanılmakta, Havelsan alt yüklenicisi olarak Pakistan’daki hastanenin kabul süreci tamamlanmaktadır.

Türkiye’de  15-20 arası ilde  110-140 arasında  hastanede hizmet vermektedir.

TSE – Common Criteria Certificate ,   TSE SPICE  Level-3, TSE SPICE  Level-2 belgelerine sahiptir

Ankara’da  Arge merkezi olarak  hizmet vermektedir.

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır