Teknoloji COVID-19 ile Mücadelede Nasıl Yardımcı Olur?

Teknoloji COVID-19 ile Mücadelede Nasıl Yardımcı Olur?

COVID-19 kontrolden çıktıkça, ülkeler ulusal sınırlar kapandıkça kilitlenerek dünya ekonomisine şok dalgaları ve işletmelere geçici olarak durdu. Bununla birlikte, 2003 SARS salgını ile mücadeleden  bu yana, hem kamuoyu bilinci hem de teknolojik gelişme açısından uzun bir yol kat ettik.

Doğal olarak, bu akla bir soru getirir: Böyle umutsuz zamanlarda, teknoloji COVID-19 salgını’nı engellemek için nasıl kullanılır?

Algılama ve Ön Tarama. Çin’de polis memurları, vücut sıcaklığını gerçek zamanlı olarak algılayabilen ve kalabalığın içindeki ateşli bireyleri muayene için tespit etmelerini sağlayan akıllı kasklarla donatılmıştır . Termal sensörler, hoparlörler ve kimyasal sprey jetleri ile birlikte gelen insansız hava araçları , hükümet tarafından ortak alanları boşaltmak ve dezenfekte etmek için de kullanılmaktadır. Buna ek olarak, telehealth uygulamaları artık birçok kişi tarafından söz konusu virüsün potansiyel bir kümesi olan kliniklere ve hastanelere gereksiz gidişlerden engellemek için kullanılıyor. Örneğin, Singapur’da semptomları olan sakinler, çevrimiçi doktorlar tarafından ön tarama yapmak için MaNaDr kullanıyor . Hastalar daha sonra her gün çevrimiçi doktorlarına başvurur ve semptomlarının devam edip etmediğini veya kötüleştiğini takip edin.

 

İzleme ve Haritalama. Güney Kore, COVID-19’u kilitlemeye gerek kalmadan korunabildi.  Cep telefonu konum bilgilerini aktif hale getirerek, kredi kartı kullanımını ve CCTV kayıtlarının veri madenciliği yaparak  , sağlık yetkilileri enfekte bireylerle irtibat kurmayı  izlememeyi başardı. İzlemenin sonucu daha sonra vatandaşların sıcak noktalardan kaçınmasına yardımcı olmak için akıllı telefon uygulamalarının yanı sıra ulusal ve yerel hükümet web sitelerinde de halka açıldı. Örneğin, online platform Coronamap.site, Koreli vatandaşların hastaların konumunu ve ziyaret ettikleri yerleri kontrol etmelerini sağlar .

Özel bilgilerin aşırı maruz kaldığı iddiası olmasına rağmen, bu önlemler ülkenin her şeyi kontrol altında tutmasını sağlamıştır. Öte yandan, Tayvan’daki yetkililer, karantinaya alınan kişiler belirlenen barınaklarından çıktıklarında onları uyaran coğrafi çitler kurdu . Hong Kong’da ise benzer bir teknoloji bileklik şeklinde benimsenmiştir . Bununla birlikte, bu tür cihazların karantinaya alınan kişilerin serbest dolaşmasına izin veren arızalandığı durumlar olmuştur.

 

Hastaların Tedavisi. Hastaların tedavisi söz konusu olduğunda, giyilebilir biyosensörler artık vücut sıcaklığı, solunum hızı ve kalp atış hızı gibi fizyolojik değişikliklerini tespit etmek için kullanılmaktadır. Yapay zeka tabanlı logaritma , laboratuvar testi ve termal görüntüleme ile birleştirildiğinde, doktorların bir hastanın durumunu daha iyi anlamasına ve görselleştirmesine de yardımcı olur. Nöbetçi sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamak için

teknoloji, hastalarla fiziksel temasları en aza indirmek ve böylece bulaşmaları önlemek için de kullanılır. Örneğin, Wuhan’da Huawei, uzman bir hastaneye 5G ağı kurdu bu robotların hastalara bakmasını ve ölçüm yapmasını sağladı. Uzmanlar, tıbbi ekipmanı uzaktan kontrol etmek için 5G kullanıyor ve yeni vakaları teşhis etmelerine ve diğer yerlerdeki doktorları desteklemelerine izin veriyor.

 

Kesintileri uzak tutmak. Küresel bir kilitlemenin ortasında teknoloji, ekonomik makineyi çalışır durumda tutan önemli bir unsur olarak hizmet etti. Birincisi, Skype, Zoom ve WhatsApp gibi iletişim araçları ev ve iş toplantılarından çalışmayı mümkün kıldı. Zoom , Mart 2020’de Aralık 2019’daki 10 milyona kıyasla günde 200 milyon kullanıcıya ulaştı. Microsoft Teams hizmetleri , Kasım 209’da 20 milyondan Mart 2020’de 44 milyona yükseldi. Söz konusu teknolojik araçların yokluğunda, önemli olmayan ticari faaliyetler durdu. Buna ek olarak, dağıtım uygulamaları ve Grab ve Lazada gibi e-ticaret platformları da insanların günlük yaşamlarını minimum aksamalarla sürdürmelerini sağlar. Bu arada Çin’de, teslimat uygulaması Meituan Dianping, kullanıyortemassız teslimatı kolaylaştırmak için otonom araçlar ve robotlar .

 

Kötüye Kullanım  Ters çevrildiğinde, yanlış kullanıldığında teknoloji bazı istenmeyen boşluklar yaratabilir. Örneğin, ABC News, siber suçluların artık evden çalışmayı bilmeyen , kimlik avı dolandırıcılığına kurban giden çalışanlardan yararlandığını bildirdi . İlgili bir notta, teknoloji aynı zamanda yanlış bilgilerin, özellikle de çevrimiçi sosyal medyanın yayılmasını da kolaylaştırmaktadır. Bu bazen panik satın alma gibi istenmeyen sonuçlar doğuran tahribatlara yol açar.

Her şey göz önüne alındığında, COVID-19 salgınının etkilerini hafifletmek için teknoloji tartışılmaz olsa da, yanlış ellere düştüğünde topluma genel olarak bazı zararlı sorunlar sunabilir. Sonuçta, sorumluluk teknolojinin ilerlemesini kolaylaştırmak ve toplumun refahı için kullanılmasını sağlamak için kanun uygulayıcıların yanı sıra teknoloji sağlayıcılarına da düşmektedir.

 

Kaynak: https://www.asiatechdaily.com/technology-how-does-it-help-in-the-combat-against-covid-19/

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır