2020 Yılında Sağlık Alanında Öne Çıkan 5 Yapay Zeka Şirketi

2020 Yılında Sağlık Alanında Öne Çıkan 5 Yapay Zeka Şirketi

1. DeepMind

Merkezi: Londra, İngiltere

İngiltere merkezli bir yapay zekâ şirketi olan DeepMind, 2014 yılında Google tarafından satın alınmıştır. Şirket, finanstan sağlık hizmetlerine kadar her şeyi kapsayan yenilikçi yapay zekâ sistemleri geliştirmeye odaklanmaktadır. Şu anda Kanada, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yapay zekâ araştırma merkezleri bulunmaktadır.

2. Freenome

Merkezi: South San Francisco, California, Amerika Birleşik Devletleri

Freenome, erken evrelerde kanser semptomlarını tespit etmek için yapay zekâ teknolojilerini kullanmaktadır.Şirket, geliştirdiği teknoloji sayesinde sağlık hizmeti sağlayıcılarının kanser vakalarını kolayca tahmin edebilecek tanısal testler yapmalarına yardımcı olmaktadır. Freenome’un yapay zekâ platformu, hastalığın ilgili evrelerini tanımak için invaziv olmayan kan testleri kullanmaktadır.

3. IBM

Merkezi: Armonk, NY, Amerika Birleşik Devletleri

IBM, Yapay Zekâ ürünleri geliştirmede veyapay zekâ çözümlerinde sektörde lider konumda yer almaktadır. Günümüzde bu çabalarını, şirket tarafından geliştirilen yapay zekâ tabanlı bir bilişsel hizmet olan IBM Watson yazılımı ile sürdürmektedir. Hizmete sunulan Yapay Zekâ yazılımı, bulut tabanlı analizler ve çeşitli yapay zekâ hizmetleri sunmak için ölçeklendirme sistemleri kullanmaktadır. Bunun yanında, IBM son zamanlarda üç yeni yapay zekâ girişimini de bünyesine katmıştır.

4. iCarbonX

Merkezi:Shenzhen, Çin

Çinli bir biyoteknoloji şirketi olan iCarbonX,sağlık analizleri ve sağlık endeksi tahminleri sunmak için yapay zekâ teknolojilerini kullanmaktadır.iCarbonX, yedi küresel teknoloji şirketinin bir araya gelmesiyle kurulmuştur. Bu oluşumu meydana getiren şirketler geniş kapsamlı sağlık verileri toplayarak iCarbonX yapay zekâ platformuna aktarmaktadırlar. Elde edilen veriler sayesinde platform fizyolojik, genomik ve davranışsal bilgileri analiz edebilmektedir. Böylece, şirket kişiye özel tıbbi ve sağlık danışmanlığı hizmeti sağlamaktadır.

5. Tempus

Merkezi: Chicago, Illinois, ABD

Tempus, kanseri tamamen yok etmeye odaklanan yeni bir yapay zekâ teknolojisi şirketidir. Yapay zekânın gücünü kullanarak, doktorların gerçek zamanlı ve veriye dayalı kararlar almalarını sağlamaktadır. Böylece, yapay zekâ hizmetleri ile kişiselleştirilmiş hasta bakımı sağlamakta ve farklı çözüm setleri aracılığıyla hastalar için optimize edilmiş tedavi seçenekleri sunmaktadır.

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır