Tedavi Dışındaki Hastane Robotları

Tedavi Dışındaki Hastane Robotları

Sağlıkta robot teknolojileri   bir çok alanda hızla gelişmektedir. Sağlıkta, cerrahi robotlar, fizik tedavi robotları gibi hasta tedavisinde dışında, sağlık personelinin güvenliğine veya hastaların  bakım kalitelerinin artırılmasına yönelik hizmetlerde görev alan hastane robotları da kullanılmaya başlamıştır.

Hastanede sağlık personellerinin  yaptığı işlerin çokluğu, karmaşıklığı ve bulaşıcı hastalıklar  göz önüne alındığında robotların hastanelerde yapabileceği çok  iş var görünüyor.

Sağlıkta hasta ve sağlık personellerin güvenliği önemli bir noktadır.  Hastane odalarının, ve ameliyathane odalarını dezenfekte eden  robotlar, numunelerin taşınması depolanması dahil bir çok alanda hizmet vermektedir. Robotik laboratuvar asistanı,  damarı bulabilir ve hasta için daha az ağrı ve kaygı ile kanı alabilir.

Yerleşik bir harita ve sensörler yardımıyla  ilaçları farmakolojik laboratuvarlarda hazırlar ve dağıtır. Daha büyük tesislerde robot arabaları yatak çarşaflarını ve hatta yemekleri  bir yerden diğerine taşır.   Ek olarak, asansörler, otomatik kapılar ve yangın alarmları ile iletişim kurabilir.

Sağlıkta robot pazarı

Zion Market Research’e göre , 2025 yılına kadar küresel tıbbi robot harcamalarının yaklaşık yüzde 20 artarak 24,6 milyar dolara ulaşması bekleniyor .

Hastane robotları üretiminde faaliyet  gösteren şirketler de  GE, McKesson ve Siemens de hastane robotları üretiyor.  Sektör dışından iRobot, özellikle hastaneler için yapılmış bir robot oluşturmak için InTouch Health ile işbirliği yaptı.  Xenon ışığı kullanarak dezenfekte eden ve tüm hasta odasını 20 dakikadan daha kısa sürede dezenfekte edebilen bir robot yaratan Xenex. Şu anda 400’den fazla hastane Xenex ile çalışıyor.

Adventist Health’de operasyonlar yöneticisi olan Mara Bryant, “Acil servisimiz çok sayıda kabulle çok meşgul, bu nedenle biri ayrılırken yataklarımızı hızlı bir şekilde çevirebilmek bizim için önemli” diyor. “Robot kesinlikle bunun gerçekleşmesine yardımcı oluyor.”

Bryant, makinelerin ayrıca kullanılmış N95 koruyucu maskeleri dezenfekte edebildiğini ekliyor. Bu ve diğer işlevler, meşgul klinisyenler ve gözetim personeli için gönül rahatlığı sağlayabilir.

Robotik kişisel asistanlar, arkadaş canlısı görünmek için inşa edilebilir ve Japonlar bu cephede başı çeker . Makinelerinden biri olan Paro, insan konuşmasına tepki veriyor. Robotik teknoloji insansıdır ve kişisel bakım, sosyalleşme ve eğitim için yardım için kullanılır. Örneğin, acil durum personelinin travmaya yanıt vermesi için eğitilmesinde kullanılan biri çığlık atan, kanayan ve hatta tedaviye yanıt veren bir kurban gibi görünür.

Robotlar Hastane ekibinin bir üyesi

Hutchinson , Minn.’deki Seviye IV Travma Merkezi Hutchinson Health , ana hastane laboratuvarı ile yerinde klinikler arasında kan örnekleri göndermek için 2018’de bir Savioke Relay robotu kullanmaya başladı .

Hutchinson robotu, Spencer adında, 7/24 çalışabilir ve ayda yaklaşık ortalama 400 şirket içi teslimat alır. Hastaneden alınan bir referansa göre robot , çalışan personele göre daha hızlı ve daha uygun maliyetli.

Makine salgından önce satın alınmış olsa da, o zamandan beri konteyner yüzeylerinde çapraz bulaşma riskini azaltmada ve personele diğer görevlere odaklanmaları için ekstra zaman vermede yardımcı oldu.

Kaynak

1)https://healthtechmagazine.net/article/2020/05/nonsurgical-robots-keep-hospitals-clean-and-capable

2)https://www.medicaldevice-network.com/comment/what-are-the-main-types-of-robots-used-in-healthcare/

3)https://www.healthcare-administration-degree.net/faq/how-are-robots-changing-healthcare/

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır