Kalp Krizine Neden Olan Plakları Parçalayan Nanoparçacık Üretildi

Kalp Krizine Neden Olan Plakları Parçalayan  Nanoparçacık Üretildi

Michigan State Üniversitesi (MSU) Biyomedikal Mühendisliği departmanında doçentlik görevini sürdüren Bryan Smith ve bir grup bilim adamı, istenmeyen ölü hücreleri ortadan kaldırmaya, plakları azaltmaya ve stabilize etmeye yönelik bir çeşit “Truva Atı” olarak adlandırılan nanoparçacık üretmeyi başardı. Keşif, Amerika Birleşik Devletleri’nde önde gelen ölüm nedenlerinden biri olan ateroskleroz için potansiyel bir tedavi olabilir.

Nature Nanotechnology’nin yeni sayısında yayınlanan sonuçlar, belirli bir bağışıklık hücresi tipi monositlere ve makrofajlara yüksek seçiciliği nedeniyle aterosklerotik plakta bulunan nano parçacığı ortaya koyuyor. Nano parçacık bu plaklardaki makrofajların içine girdikten sonra, hücrenin yutulmasını ve hücresel kalıntılarınortadan kaldırılmasını sağlayan bir ilaç etken maddesi salgılıyor. Temel olarak bu buluş, plak çekirdeğindeki hastalıklı / ölü hücreleri yok etmeyi amaçlıyor. Makrofajlar yeniden canlandırılarak, plak boyutunun küçültülmesi ve stabilize edilmesi sağlanıyor.

Smith, nanoparçacık üzerinde gelecekteki klinik çalışmaların, bu nano ilacın görülmemiş seçiciliği nedeniyle minimal yan etkilerle, çoğu kalp krizi riskini azaltmasının beklendiğini söylüyor.

Smith’in çalışmaları, makrofajlardaki reseptörlerin sinyalini yakalamaya ve nano-immünoterapötik platformları kullanarak küçük moleküller yoluyla bir mesaj göndermeye odaklanıyor. Daha önceki çalışmalar hücrelerin yüzeyi üzerinde etkili olmuştur, ancak bu yeni yaklaşım hücre içinde aktive oluyor ve makrofajların uyarılmasında etkin bir rol oynuyor.

Smith, “Makrofajları, kalp krizi nedenlerinin bir parçası olarak görülenölü ve ölmekte olan hücreleri seçici olarak ortadan kaldırmaya teşvik edebileceğimizi keşfettik. Bu enflamatuar hücreler, aterosklerozun öncü hücreleridir. Makrofajların içine küçük bir molekül ileterek,onlara tekrar ölü hücreleri yemeye başlamalarını söylememiz mümkündür,” dedi.

Smith, bu keşifleri için geçici bir patent başvurusunda bulundu ve bu yılın devamında pazarlama çalışmalarına başlayacak.

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır